Modern Cluster houses in Zimbabwe

Halcyon days cluster housing hyperlapse by Pantic Architects youtube play button
Modern cluster housing seen from air by drone by local architect in Harare
Spiral cluster housing development around central hill by architect Pantic Architects
Rotating cluster homes design around hill covered in vegetation in the middle of circular residerntial development in Harare
Spiraling cluster housing complex around stone hill. Design by architect Pantic Architects
Lush vegetation in the middle of circular cluster homes in Harare
Alternating wall colours in cluster homes in Arlington Harare by local architectural practice
Rotated cluster homes around greenery in the middle of cluster housing development in Harare
Alternating wall colours in cluster homes in Arlington Harare by local archtiectural practice
Modern cluster housing seen from air by drone by local architect in Harare
Spiral cluster house design around central hill by architect Pantic Architects
Modern cluster design design aerial photograph by local architect in Harare
Interior of modern cluster house by local interior designer in Harare
Modern interior design of living room of cluster home by interior designer in Zimbabwe
Halcyon days cluster housing hyperlapse by Zimbabwe Design Architect youtube play button
Location: Harare, Zimbabwe
Type: Residential, cluster housing
Area: 5500m2
Completion: 2021

Architectural Concept

In the heart of Arlington estate, by Harare International Airport is a large residential plot originally intended for nearly 40 double story units. The inherited design envisaged tightly attached cluster houses with a miserable 2-meter back garden facing the boundary wall and the living room on the opposite side facing parked cars. The original cluster design also completely ignored the amazing gomo and vegetation in the middle of the plot, and planned for its expensive removal.


We turned the priorities upside-down and argued that the most important aspects of the cluster design are the massive boulders and trees and that all cluster homes should have a view of them. The secondary problem was the need to bring the cars in front of each house dictating the passage of roads through the whole complex and ruining any potential views and reducing the greenery present to a minimum. We opted to abolish all the roads and have the occupants park at two parking areas next to the entrance gates. Thus the green areas could be valorised and the central hill area would become a true paradise for all to enjoy.


Individual views and privacy

In order to grant all homes a view of the central area, the cluster houses had to rotate around the central gomo. To use a more ergonomic form that would also adapt better to the rotation and minimise building costs, the individual homes adopted a trapezoidal form, narrower towards the centre of the property and wider at the back. Additionally, the units were moved forward or backwards in respect to each other to provide a level of privacy from the neighbours.


The individual units all have the main living area facing the private yards and central area, while the sleeping area is located upstairs. Access to all the units is on the kitchen side, giving privacy to the occupants in the living areas from passing pedestrians.


Cluster design

The resulting cluster house design has a cohesive form centrallised around the magnificent natural feature. The central area will house large lawns for all manners of social interaction between the various occupants thus complementing the aesthetic and functional values in the cluster housing complex.

Spiral cluster housing development around central hill by architect Pantic Architects

Modern Cluster houses

Location: Harare, Zimbabwe
Type: Residential, cluster housing
Area: 5500m2
Completion: 2021

Architectural Concept

In the heart of Arlington estate, by Harare International Airport is a large residential plot originally intended for nearly 40 double story units. The inherited design envisaged tightly attached cluster houses with a miserable 2-meter back garden facing the boundary wall and the living room on the opposite side facing parked cars. The original cluster design also completely ignored the amazing gomo and vegetation in the middle of the plot, and planned for its expensive removal.


We turned the priorities upside-down and argued that the most important aspects of the cluster design are the massive boulders and trees and that all cluster homes should have a view of them. The secondary problem was the need to bring the cars in front of each house dictating the passage of roads through the whole complex and ruining any potential views and reducing the greenery present to a minimum. We opted to abolish all the roads and have the occupants park at two parking areas next to the entrance gates. Thus the green areas could be valorised and the central hill area would become a true paradise for all to enjoy.


Individual views and privacy

In order to grant all homes a view of the central area, the cluster houses had to rotate around the central gomo. To use a more ergonomic form that would also adapt better to the rotation and minimise building costs, the individual homes adopted a trapezoidal form, narrower towards the centre of the property and wider at the back. Additionally, the units were moved forward or backwards in respect to each other to provide a level of privacy from the neighbours.


The individual units all have the main living area facing the private yards and central area, while the sleeping area is located upstairs. Access to all the units is on the kitchen side, giving privacy to the occupants in the living areas from passing pedestrians.


Cluster design

The resulting cluster house design has a cohesive form centrallised around the magnificent natural feature. The central area will house large lawns for all manners of social interaction between the various occupants thus complementing the aesthetic and functional values in the cluster housing complex.